Vad är strömförbrukningen för en avfuktare?
Det finns inget enkelt svar på detta. Jo, det enklaste svaret är att “Detta står i tekniska data på baksidan av avfuktaren”. Låt oss förklara för dig hur du tar reda på vilken avfuktare som använder minst el.
Jämför avfuktare av samma storlek
När du jämför avfuktare för att hitta den avfuktare som drar minst el måste du jämföra avfuktare av samma storlek. En avfuktare med en kapacitet på 20 liter per dag kommer att använda mer el än en avfuktare med 10 liter per dag. (Det blir som att jämföra dieselförbrukningen på en buss och en bil. Man måste jämföra buss mot buss och bil mot bil.).
Det som spelar roll är hur mycket el avfuktaren använder per liter vatten den tar bort!
Du måste jämföra samma typ av avfuktare
Avfuktare finns med flera tekniker. De vanligaste är kompressor- eller sorptionsavfuktare. Om man tittar på strömförbrukningen för en avfuktare med sorption kommer denna att se väldigt hög ut. Det stämmer, men i slutet kommer vi att förklara för dig varför det fortfarande kan vara vettigt.
Nu tittar vi först på avfuktare med kompressor, eftersom de är de vanligaste. Du måste därför jämföra en 10 liters kompressorbaserad avfuktare med en annan 10 liters kompressorbaserad avfuktare. Man måste jämföra en 20 liters kompressorbaserad avfuktare med ytterligare 20 liter, ja ni förstår.
Kom ihåg temperaturen!
Tillverkaren måste ange strömförbrukningen, men det är ändå inte så enkelt. Med avfuktare är det så att de använder olika mycket el beroende på temperaturen. Ja, det gäller även kompressorbaserade avfuktare. Om tillverkaren uppger att strömförbrukningen är 250 Watt säger de inte om detta är vid 20 grader eller vid 30 grader. Det hjälper inte mycket om du köper en avfuktare som drar lite el, och då är denna bara på 30 grader. Du ska trots allt använda den i 20 grader, och sedan kan det finnas en annan avfuktare som drar mindre el. Det finns ingen tydlig branschstandard här, och folk kan lätt bli lurade.
Du måste komma ihåg att kontrollera strömförbrukningen för den temperatur som du tänker använda avfuktaren vid! Det är inte alla tillverkare som uppger detta, och det kan bero på att de har dåligt samvete…
Här vill vi ge en eloge till Meaco som ofta anger strömförbrukning vid olika temperaturer. Se exempel nedan.
Hur mycket el använder en avfuktare egentligen?
Titta på tabellen ovan. Detta visar strömförbrukningen för Meaco Arete 20L. Som du kan se använder den totalt 281 Watt vid 30 grader och 80% luftfuktighet, medan den bara använder 179 Watt vid 10 grader och 50% luftfuktighet. Hur mycket el använder en avfuktare egentligen? Ja, det beror på temperaturen och luftfuktigheten där den används. Man måste tänka på var den ska användas. Ska du förvara den i en varm tvättstuga eller i en kall källare?
Observera också att antalet liter vatten den kan ta bort också varierar mycket med temperatur och luftfuktighet. Vid 10 grader och 50 % luftfuktighet tar den bort 2 liter vatten per dag. Har du 20 grader och 60%, vilket är ganska realistiskt, tar det bort 8,5 liter vatten per dag. “Teoretiskt” ska den ta bort 20 liter vatten. Det gör den också, men bara om du har 30 grader och 80 % luftfuktighet. Det är industristandard att mäta kapaciteten vid 30 grader och 80 %, så alla gör det. Vad nästan ingen annan gör är att ge information om kapacitet och strömförbrukning vid lägre temperaturer.
Avfuktarna i Meaco Arete-serien är optimerade för det nordiska klimatet. De är därför designade för att vara så effektiva som möjligt i lägre temperaturer. Om du ska jämföra med andra avfuktare måste du kolla hur mycket el de använder vid den temperatur du har där du ska använda den. Normalt är 20 grader och 60 % luftfuktighet.
Vi säljer många avfuktare och det vi är förvånade över är att nästan ingen annan än Meaco informerar oss om detta. De kommer med en siffra, men säger ingenting om under vilka förutsättningar den testades. Vi rekommenderar dig att ställa den här frågan när du funderar på att köpa en avfuktare. Vi vill också uppmuntra andra tillverkare och säljare av avfuktare att vara mer specifika när de tillhandahåller tekniska data. Kunderna måste kunna fatta beslut på rätt grund.