Användningsområden, Avfuktare för alla föremål, Luftavfuktare, Välja avfuktare

Allt om avfuktare

Allt du behöver veta om avfuktare.

I den här guiden visar vi dig allt som finns att veta om avfuktare, därför kan du snabbt hitta rätt avfuktare för dig genom att läsa denna artikeln.Det här är en lång artikel som täcker det mesta. Du får länkar som tar dig vidare till andra artiklar där du kan läsa mer ingående om varje enskilt ämne.

Allt om avfuktare

Hur fungerar maskinen?

Mycket kort, en avfuktare är tänkt att ta bort fukt från luften. Fukten omvandlas till vatten som du kan hälla ut. Ibland blåses fukten ut via en slang genom väggen.

Avfuktare med kompressor (kondensavfuktare)

De flesta avfuktare har en kompressor av samma typ som kylar och frysar. Inuti apparaten kyls luften så det i sin tur  gör att fukten kondenseras till vatten. Mycket lämplig för rum där du har normal inomhustemperatur. Denna typ av luftavfuktare lämpar sig väl i tvättstugor och vardagsrum.

Sorptionsavfuktare

Sorptionsavfuktare använder inte kompressor och lämpar sig däremot bättre i låga temperaturer. Med låg temperatur menar vi intervallet från 15 grader och ända ner till noll. Typiska användningsområden är källare, båtar och garage.

Krypgrundsavfuktare

Om du riskerar att frysa måste du använda en krypgrundsavfuktare. De skapar inte vatten, däremot luft som är mättad med fukt. Luften blåses ut genom väggen med en slang. I huvudsak om du är händig kan du installera alldeles utmärkt själv.

Hur mycket el använder den ?

Alla avfuktare vi diskuterar här använder 230 volts el. Hur mycket el de använder varierar en hel del. Om du ska jämföra strömförbrukningen för avfuktare måste du komma ihåg följande:

 • En kompressorbaserad avfuktare måste jämföras med en annan kompressorbaserad avfuktare. Sorptionsavfuktare måste jämföras med Sorptionsavfuktare, och så vidare. Det är maskiner som fungerar enligt helt andra principer, så du måste jämföra med ett liknande exempel.
 • Storleken bör på samma vis också vara densamma. Det betyder att en 10 liters maskin måste jämföras med en annan 10 liters maskin. En 20 liter med en annan 20 liter. Att jämföra strömförbrukningen för en 25 liters avfuktare med en 10 liters avfuktare är såsom att jämföra bränsleförbrukningen för en buss med en bil.
 • Kontrollera strömförbrukningen vid den temperatur som du ska använda avfuktaren i. De flesta avfuktare är optimerade för 30 grader. Meaco Arete-avfuktaren är optimerad för temperaturområdet 10 till 20 grader. Detta är mycket mer relevant för oss i Sverige.

Typisk strömförbrukning

När du jämför med andra kan du föreställa dig följande strömförbrukning:

 •  10 liters avfuktare med kompressor, 129 Watt. Exempel: Meaco Arete One 10L
 • 20 liters avfuktare med kompressor, 179 Watt. Exempel: Meaco Arete One 20L
 • 9 liters sorptionsavfuktare – 650 Watt**. Exempel: Arida S7L DeLuxe
  ** Sorptionsavfuktare fungerar på ett annat sätt och används främst där det är kallt. Då är strömförbrukningen per liter vatten väldigt låg, men i uppvärmda rum är strömförbrukningen ofta bättre med kompressoravfuktare.
 • 30 liters avfuktare med kompressor, 500 Watt. Exempel: NICS K30

Hur mycket ljud?

Efterföljande strömförbrukning är ljudnivån det som de flesta tänker mest på. Om du ska använda en avfuktare i en källare där ingen vistas, så kan du mycket väl använda en i rejäl låda gjord av metall som låter mycket. Önskar du däremot att använda den i vardagsrum eller andra platser där du kan höra den är ljud speciellt viktigt.

Om du vill ha lägsta möjliga ljud bör du:

 • välja en liten avfuktare (köp 10 liter i stället för 20 liter)
 • välja en modern maskin i plast, och inte en i metall
 • köpa ett erkänt varumärke
 • köpa en avfuktare som är erkänd av oberoende parter, till exempel Quiet Mark

Våra favoriter när det kommer till lågt ljud är Meaco 10L ABC och Meaco Arete One 10L. Om du är beroende av en större avfuktare rekommenderar vi att du tittar på Meaco Arete One 20L.

Underhåll av avfuktare

Det är speciellt viktigt att underhålla din avfuktare. Du måste dammsuga luftfiltret ofta.
Har du en avfuktare med HEPA-filter måste denna så småning om bytas när den byter färg.
Därefter lämnar du avfuktaren ifred och var försiktig när du flyttar den.
Använd ingen timer välj emellertid en avfuktare som har en inbyggd timer.

Behöver du nya filter till din avfuktare kan du hitta luftfilter här.

Installation av luftavfuktare

De allra flesta köper en avfuktare som du kan ta ur kartongen och sätta i drift omedelbart därefter. Andra avfuktare kräver någon montering. Detta är i huvudsak enkelt, och dom allra flästa gör det själv.

Större avfuktare för kalla källare och professionellt bruk

Ibland är en liten avfuktare köpt på Elgiganten eller Biltema inte stor nog.
Då måste man gå över till professionella lösningar.

Nedan kan du först se en film som förklarar lite om en professionell avfuktare
Arida Pro S25 som är installerad i en källare under ett hyreshus.

Professionell avfuktare under hyreshus

Vad händer med vattnet från en avfuktare?

Medan du torkar luften tar du bort vatten från luften. Det finns flera sätt att bli av med vattnet:

 • Vattnet samlas upp i en behållare i botten av apparaten. Du tar ut denna och tömmer den sedan i diskhon.
 • Du kan dessutom använda en slang och tömma vattnet i ett avlopp eller handfat. Har du ett avlopp kan avfuktaren stå på golvet bredvid. Den kan även hänga på väggen. På så sätt rinner vattnet lättare ner.
 • Du kan pumpa vattnet dit du vill ha det. Vissa avfuktare kan fås med egen pump, som Meaco Arete 20, eller air&me Rohan. Du kan även få lösa pumpar som passar de flesta luftavfuktare.

Hur man installerar pumpen i Meaco Arete avfuktare