Avfuktare, Avfuktare till båt, Välja avfuktare

Reducera båtlukt så här

Publiserad av Jarle

Reducera båtlukt?

Alla båtar har båtlukt, i större eller mindre utsträckning. Hur tar man bort den, och vad orsakar den? Om du hittar orsaken, kan det vara lättare att göra något åt det.
Det korta svaret är att du måste hålla båten ren och torr. Vi hälper dig vidare!

Bruk-avfukter-i-båt-tørr-båt-Meaco-DD8L-Arida-S9L-S8-S12

Vad beror båtlukt på?

Det kan vara flera skäl. Här är några exempel:

 

  • Septisk lukt, som kommer av av läckor eller gammal utrustning
  • Diesellukt, på grund av spill
  • Olja, från motor
  • Matlukt från pentry/byssan
  • Mögellukt därför att fuktigheten är för hög

Vi ser ofta att det beror på en kombination av dessa skäl. Du kan altså ha både mögelukt från fuktighet och dieselspill och lite bränd olja på motorn. Till sammans blir detta den karakteristiska båtlukten. Lös en utmaning i taget, så ska nog resultatet bli bra til slut.

Reducera septisk lukt

En annan viktig källa till båtlukt är emellertid septiktanken. Här är det flera saker som bör kontrolleras. För det första är det såklart speciellt viktigt att städa själva toalettrummet. I sin tur kan du fundera över hur det går med dina septikslangar. De flesta slangar är garanterat luktfria i 5 år, och om det har gått mer än 5 år sedan du bytte dessa, kan lukter i sin tur börja sippra ut ur dom. Vår erfarenhet är att det brukar fungera bra i runt tio år, men efter det kan de inte hålla all lukt inne.

Du bör också se över hela systemet och kolla efter läckor. Även de minsta läckor kan skapa mycket lukt. Det är också viktigt att säkerställa god ventilation i septiktanken. Luftslangen är ofta underdimensionerad och kan täppas till.

Det kan också vara bra att använda sanitetsvätska i toaletten och septiktanken.

Kort sagt: Grundlig rengöring och hålla ordning på systemet.

Avfuktare Arida S8 monterad i båt

Lukt från olja, diesel och andra spill

Om du spiller lite diesel kommer det snabbt att lukta. Har du ett litet oljeläckage på motorn avdunstar detta snabbt och övergår i illaluktande gaser när motorn blir varm. Fyller du på olja och spiller en liten skvätt i botten av båten? Alla dessa är små källor som kan ge mycket lukt om de får sätta sig och sätta sig. Renlighet är också viktigt här. Använd vinäger eller diskmedel för att lösa upp.

Rengöringsmedel för att reducera båtlukt

Som vi förstår handlar det i huvudsak om att hålla rent. Effektiva rengöringsmedel kan vara vanlig diskmedel eller saltvinäger. Detta är mycket effektivt speciellt på oljor, fetter och liknande. Till toaletten och septiksystemet kan det vara en bra idé att använda klor. Men kom ihåg att detta inte ska blandas med saltvinäger eller annat!

När det väl är rent kan du så småning om använda vinäger för att reducera de sista resterna. En luftavfuktare med jonisering kommer också att reducera lukt.

Hur är det med ozon?

Ozon kan vara effektivt för att ta bort lukter i båtar, men du bör ändå inte använda det. För det första tar det bara bort lukten, och vanligtvis inte orsaken till lukten. Gasen är så aggressiv att det kan skada plast, gummi, tätningar och annat i din båt.  Till slut blit det dyrt! Det är dessutom farligt och det är nu förbjudet att sälja ozonapparater till privatpersoner.

Anticimex skriver om hur fukt luktar olika:

Läs mer om olika lukter här

Vi kan sammanfatta åtgärder för att ta bort båtlukt:

Grundlig rengöring
Håll ordning på saker och ting (inga läckor)
Håll båten torr

Denna avfuktaren kan man bära med sig och är mycket lämpad i båt:

Arida S9 avfuktare kan du köpa här.

Denna avfuktaren innstalleras i båt och är mycket lämpad:

Arida S12 krypgrundsavfuktare kan du köpa här.

Reducera båtlukt

Ofta så är orsaken till båtlukt mögel. Det beror på att fuktigheten blivit för hög. Temperaturskillnader, kondens, små läckor och spill gör att du får vatten olika ställen i båten. På så sätt sprids mögelsporer i din båt. Inte bara luktar det illa, men det kan vara farligt att andas inn.
Håll båten torr med en bra avfuktare, så kommer mycket av problemet att lösa sig.

Här hittar du avfuktarna som vi rekommenderar:

Arida S9

Arida S8

Meaco Arete 12L

Meaco DD8L

Arida S12